MKB-ers failliet door wanbetaling

Maar liefst 2.500 mkb-bedrijven zijn vorig jaar failliet gegaan door wanbetaling van hun klanten. Dat is een kwart van alle faillissementen in het mkb.
Gemiddeld is de betalingstermijn in het bedrijfsleven opgelopen tot 43 dagen, met uitschieters van zelfs 60 of 90 dagen. Bedrijven betalen opzettelijk te laat omdat de eigen organisatie een andere termijn voor ogen heeft, of om de eigen liquide middelen op peil te houden. Vooral kleine bedrijven zijn de dupe van uitgestelde betalingen, omdat zij geen buffer hebben om dit op te vangen. Wanbetaling is dus een reƫel risico.

Hoe voorkomt u wanbetaling?

 • Maak duidelijke afspraken
  Leg betalingsafspraken goed schriftelijk vast. Spreek een rente af. Zorg voor goede algemene leverings- en betalingsvoorwaarden. En regel zekerheden voor de betaling, zoals eigendomsvoorbehoud, pandrechten, een bankgarantie of vooruitbetaling.
 • Wees alert
  Houd veranderingen in het betalingsgedrag in de gaten. Stuur tijdig en regelmatig betalingsherinneringen. Als oudere facturen niet worden betaald, pas dan de nieuwe leveringen aan.
 • Wees voorbereid
  Verzamel zoveel mogelijk verhaalsinformatie, zoals bankrekeningen en klanten van de onderneming.
 • Verzeker u goed
  Kies een rechtsbijstandsverzekering die ook incassomaatregelen dekt.


Een rechtsbijstandverzekering met een incassomodule kan veel rust geven. Wij bespreken graag welke verzekering past bij uw bedrijf. Ook gaan we na of een kredietverzekering voor u een uitkomst is. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Reacties

Laat je reactie achter