Oplichting via (namaak) app

Blog

Sinds enige tijd worden meldingen ontvangen van verzekerden die, na hun fotoapparatuur op internet te koop hebben aangeboden, zijn opgelicht door een potentiële koper.

Hoe werkt het of niet?

U besluit uw fotoapparatuur op de Marktplaats-site te koop aan te bieden. Na het plaatsen van de advertentie wordt u door een geïnteresseerd persoon via uw opgegeven 06-nummer of e-mailadres benaderd. Een afspraak wordt gemaakt om de apparatuur bij u te komen bekijken.

U ontmoet vaak een persoon die keurig gekleed en welbespraakt is. De potentiële koper toont overdreven interesse in de apparatuur.

Na verkoop van de apparatuur wordt tot de betaling overgegaan; in enkele gevallen met vals geld.

In een ander geval vraagt de koper of elektronisch betaald kan worden. Een ieder is in de veronderstelling dat dit een veilige manier van betalen is, echter de praktijk is anders.

De gang van zaken is als volgt. De koper opent via zijn smartphone een betaal App, die eruit ziet als een officiële betaal-App van de ING of Rabobank. Nadat de koper uw bankrekeningnummer heeft ingevoerd wordt de betaalopdracht bevestigd. U bent nu in de veronderstelling dat de betaling naar uw rekeningnummer is voltooid.

De koper vertrekt vervolgens met de apparatuur. Na enkele uren of dagen komt u erachter dat geen geld op uw rekening is bijgeschreven. U doet navraag bij uw eigen bank en verneemt dat u waarschijnlijk bent opgelicht. De koper, die inmiddels de dader is geworden, heeft namelijk een valse App op zijn smartphone geïnstalleerd, die doet lijken of een officiële betaling heeft plaatsgevonden.

Controlemogelijkheden

Het is raadzaam bij elektronisch betalen eerst zelf een klein bedrag, EUR 0,05, naar de vermeende koper over te maken om op die manier te kunnen controleren of de betaling daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Bij cash betaling doet u er goed aan de bankbiljetten te controleren. U kunt met de koper naar een verkooppunt te rijden, bijvoorbeeld pompstation of supermarkt, en het personeel vragen de biljetten door een detector te halen.

Daniëlle Wissink

Reacties

Laat je reactie achter