Wel of niet een BV?

Per 1 oktober 2012 wordt het gemakkelijker om een BV op te richten. Maar is de overstap van een eenmanszaak naar een BV dan echt aantrekkelijker?
Als u na 1 oktober een BV opricht, is het minimum startkapitaal van 18.000 euro niet meer nodig. U kiest zelf welk bedrag u inbrengt. Bovendien verdwijnt de verplichte blokkeringsregeling en de bank- en accountantsverklaring bij inbreng in natura. Voor een standaard-bv passen de statuten op één A4-tje. Uitgebreide statutaire regelingen zijn dan niet nodig.

Belasting betalen
Fiscaal gezien is het echter niet per se voordeliger om over te stappen van een eenmanszaak naar een BV. Als zzp'er profiteert u van de ondernemersaftrek van 7.280 euro en u mag daarnaast 12 procent van de winst aftrekken. De BV kent deze aftrekposten niet. U betaalt dan 20 tot 25,5 procent vennootschapsbelasting over de winst, 15 procent dividendbelasting over een winstuitkering en inkomstenbelasting over het salaris dat de BV u moet uitbetalen. U betaalt dan uiteindelijk misschien wel meer belasting.

Financiën op orde
Een BV is wel aantrekkelijk vanwege de beperkte aansprakelijkheid. Schuldeisers kunnen dan bij een faillissement niets verhalen op uw privévermogen. Blijft u zzp'er, dan is het des te belangrijker dat u de financiën op orde heeft en de belangrijkste bedrijfsrisico's weet te beperken. Neem voor advies daarover contact op met ons kantoor.

Reacties

Laat je reactie achter